Efikasnost niške policije povećana, broj krivičnih dela smanjen

septembar 30 2016

Načelnik PU Niš Ninoslav Mitić: Većim angažovanjem policije procenat razrešenih krivičnih delau Nišu u ovoj godini porastao na 57,6 odsto.

„U prvih osam meseci ove godine  procenat razrešenih krivičnih dela na području Policijske uprave Niš povećan je za 2,6 odsto i sada iznosi 57,6 odsto“, istakao je na konferenciji za medije načelnik PU Niš  Ninoslav Mitić.

On je naglasi da je niška policija bolje rezultate u radu postigla većim angažovanjem zaposlenih.

policija 05

„Nije bilo dodatnog tehničkog opremanja, samo su se malo premenile okolnosti u Policijskoj upravi. Sa skoro svim pripadnicima MUP-a sam lično razgovarao i posvećenijim radom uspeli smo da postignemo bolje rezultate“, kazao je Mitić.

Prema Mitićevim rečima rast efikasnosti niške policije praćen je i padom broja krivičnih dela.

"U Nišu, za razliku od Beograda i Novog Sada nema organizovanih kriminalnih grupa.  Niš je daleko na poslednjem mestu  u pogledu ubistava i drugih teških krivičnih dela", rekao je Mitić.

Kako je istakao Mitić niška policija radi prvenstveno na preventivi, ali i po instrukcijama tužilaštva traga za počiniocima krivičnih dela, čak i onih koji su se desila pre desetak i više godina.

policija 09

"U slučaju nedavne eksplozije bombe u Dušanovoj ulici poznato nam je 99 odsto elemenata ali sada radimo na prikupljanju dokaza. Ne radi se o obračunu mafije, već o obračunu dva lica zbog preotete devojke. Taj njihov sukob datira još od pre deset godina", istakao je Mitić.

On je kazao da bi Niš uskoro trebalo uskoro da postane prvi grad i to ne samo u Srbiji već u čitavom reigonu koji će stopostotno biti pokriven kamerama, što će značajno uticati na smanjenje krivičnih dela.

"Deo tih kamera biće postavljen do Nove godine. Kamere će, izmedju ostalog biti postavljene na bulevarima, mestima gde se više ljudi okuplja, objektima od posebnog značaja, i ulazima u grad", rekao je Mitić.

policija 10

Prema njegovim rečima postavljanje kamera neće biti represivna mera, već će za cilj imati povećanje bezbednosti.

"Poseban program omogućiće da kamere automatski prepoznaju izvršioce krivičnih dela i registrovaće ukoliko krivično delo ponove.Policija će imati poseban operativni centar sa monitorima putem kojih će se pratiti cela situacija u gradu", kazao je Mitić.

Na naš predlog, dodao je Mitić, kamere će biti postavljene i duž  Koridora 10, na svim stajalištima i benzinskim stanicama.

policija 11

Mitić je kazao da je na području grada Niša smanjen broj saobraćajnih nezgoda i istakao da Policijska uprava ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom po svim pitanjima koja se tiču unapredjenja bezbednosti saobraćaja.

Prema Mitićevim rečima Niš ne spada u gradove u kojima su prisutne velike količine narkotika, izmedju ostalog i zbog toga, što je droga u Nišu mnogo jeftinija nego u zemljama zapadne Evrope.

"Dilerima droge nije u interesu da drogu ovde prodaju za 10.000 evra, kada na zapadu mogu za nju da dobiju 60.000 evra", rekao je Mitić.

policija 03

On je rekao da policija ima saznanja da se u Nišu distribuira uglavnom najprljavija droga tako da narkomani prelaze na tablete ekstazija i druge slične narkotike.

Niška policija, dodao je Mitić, ima odličnu grupu za borbu protiv narkotika i njen operativni rad daje odlične rezultate te i otuda veliki broj otkrivenih zasada marihuane u poslednje vreme.

Mitić je izjavio da su  pripadnici Policijske uprave u Nišu u velikom broju učestvuju u združenim jedinicama Vojske i policije koje u pograničnom pojasu rade na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na teritoriju naše zemlje.

policija 12

Prema Mitićevim rečima pripadnici niške policije angažovani su u pograničnom pojasu ka Bugarskoj i Makedoniji i do sada su zaustavili više stotina migranata.

Migranti se, dodao je Mitić, upućuju u prihvatne centre, a počnioci krivičnog dela krijumčarenje ljudi, hapse se i procesuiraju.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Grad Niš pred donošenjem nove Strategije bezbednosti

    Opšte stanje bezbednosti u Nišu je zadovoljavajuće o čemu govore izveštaji nadležnih službi, ali i sami gradjani. Nišlije se osećaju bezbedno u svom gradu, istakao je za Medijski istraživački centar gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

  • Curenje informacija ugrožava krivične postupke

    Analiza rada tužilaštava u proteklom periodu pokazala je da nije bilo "curenja" informacije u samim tužilaštvima, ali jeste bilo preuranjenog iznošenja informacija koje su mogle da štete i štetile su učesnicima u krivičnim postupcima, izjavila je danas u Nišu koordinator za sprovodjenje Komunikacione strategije Milica Ljubičić.

  • Obukom zatvorenika do bezbednijeg društva

    Već ustaljenu praksu obuke zatvorenika za deficitarna zanimanja Kazneno-popravni zavod u Nišu nastavio je i ovih dana obukom 150 zatvorenika u saradnji sa organizacijom Help, izjavio je šef Odseka za sprovodjenje tremana u toj ustanovi Miljan Krstić.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim