Novinarka MIC-a ponovo medju nagradjenima na INTEFER-u

oktobar 16 2018

Novinarka Medijskog istraživačkog centra iz Niša Biljana Ljubisavljević osvojila je treću nagradu na Internacionalnom festivalu reportaže i media INTERFER “Zlatna Nika”, koji je ove godine bio 23 .po redu. Novinarki MIC-a treće mesto pripalo je za reportažu  “Nišlija prodaje bubreg zbog duga za struju”, a njen uspeh je u toliko značajniji ukoliko se uzme u obzir da se na INTERFER-u za nagrade nadmetalo više od 300 novinara iz čitavog sveta.

Na prošlogodišnjem  Internacionalnom festivalu reportaže i media Biljani Ljubisavljević pripala je diploma za reportažu „Kad nema ljudi i vuk je gost“, a fotoreporter Medijskog istraživačkog centra Saša Djordjević osvojio je treće mesto za foto reportažu „Piroćanac živi na drvetu“.

Ljubisavljević je kazala za MIC  da  nagradjena reportaža  o Nišliji koji prodaje bubreg jeste bila izuzetno čitana, ali da se nije nadala da će se nadji medju nagradjenima  pošto je konkurencija na INTEFER-u zaista velika. 

“Obradovala sam se nagradi , pre svega zbog toga što sam jedna od retkih nagradjenih koji se bave dnevnom informativom, tako da pisanju reportaža ne mogu da posvetim dovoljno vremena kao kolege koje ne prate dnevne dogadjaje. Reportaže zahtevaju puno  vremena i truda, zahtevaju da se puno vremena provede na terenu i ne mogu da se rade iz kancelarije, ne mogu da se prepisuju. To su najlepše i nazanimljivije priče koje iznova i iznova radim sa uživanjem“, rekla je Biljana Ljubisavljević.

Organizatori festivala  istakli su da se radi o jedinstvenom festivalu u našoj zemlji i regionu, koji reportažu kao najznačajniji i najteži novinarski žanr podiže na mesto koje joj pripada.

interfer 2018 1

„Radovi iz ovogodišnje selekcije najboljih reportaža iz zemlje i regiona, svojom hrabrošću, originalnošću i društvenim uticajem zaslužuju medijsku pažnju. Najviša priznanja festivala, plakete i statue „Zlatne Nike“ uručene su za hrabrost, kritičku misao i pokretanje društvenih promena, kao vrednosti kojima su se vodili novinari u svojim nastojanjima da zabeleže neverovatne trenutke“, istakli su u Direkciji 23. INTERFER-a.

Na 23. međunarodnom festivalu INTERFER glavnu nagradu Grand Pri „Zlatna Nika“ za 2018. godinu dobio je glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić za reportažu sa Severnog pola „Priče sa Prirazlomnaje“.

Direktor organizacije „Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon, “ čije je ime postalo sinonim za humanost i pomoć srpskom narodu dobio je specijalnu nagradu festivala INTERFER za svoj društveno-odgovoran rad.

Medju nagradjenima na ovogodišnjem INTEFER-u je i novinarka Megafona iz Niša Sonja Urošević. Njoj je pripala diploma za televizijsku reportažu „On ima 80 godina i kondiciju mladića“.

O nagradama na ovogodišnjem INTEFER-u odlučivao je žiri kojim je predsedavao naš poznati književnik Pero Zubac. Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije, u kategoriji televizijske reportaže, novinske, radio reportaže, foto reportaže i u kategoriji društveno odgovorne reportaže.

Autor- MIC

 

DISCLAMER OTV NOVI 800

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim