Izrael - Sveta zemlja kontrasta Foto: S. Djordjević

Izrael - Sveta zemlja kontrasta

jul 30 2018

Posetiti Izrael predstavlja nešto posebno.

Religiozni ljudi reći će da je u Svetoj zemlji Bog prisutan na poseban način, dok će ostali posetioci ubrzo po dolasku zaključiti da je u pitanju neponovljiv spoj duha, kulture, istorije, geografije, klime i gastronomije.

izrael 23

To je zemlja velikih kontrasta između drevnog i modernog, duhovnog i profanog, koji se jasno prepoznaju u njena dva najveća grada - Jerusalimu i Tel Avivu.

izrael 15

izrael 20

izrael 07

Tel Aviv, drugi najveći grad, je sve što Jerusalim nije. Izraelci u šali kažu da se „u Jerusalimu moli, a u Tel Avivu zabavlja“. Moderan, živ, kosmopolitski, luksuzan i blistav, ovaj sunčani grad na obali Mediterana je mesto gde su kafa i kulinarske inovacije lokalne opsesije, gde stanovnici govore mnoge jezike sveta i gde se živi punim plućima.

izrael 16

izrael 09

izrael 19

Posebno je zanimljiva istorijska luka Jafa, koja u sebi nosi jako arapsko nasleđe sa elementima svih mediteranskih stilova.

izrael 08

izrael 14

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Manastir Đunis – nada vernika

    Manastir Đunis krije brojne moći. Ali prema verovanju hodočasnika, deo tih moći mogu se videti samo na praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Tog dana na hiljade pravoslavnih vernika uputi se ka Đunisu u nadi da će im se želje ostvariti.

  • Legenda o Zajde Badži

    Svakog četvrtka ujutro, Nikola Ališanović dolazi uskim putićem, tik uz zid, do zabačenog ćoška niške tvrđave. Tu kači ikone Bogorodice, ali i romske svetice po imenu Zajde Badža, i priprema mesto za paljenje sveća. To mesto posećuju niški Romi, ali i drugi, u nadi da će im biti ispunjene želje.

  • Zašto odjednom mnogo Indijaca dolazi u Srbiju?

    Poslednjih nedelja je u Srbij naglo porastao broj turista iz Indije. Šta ih je to privuklo, raspitala se u Nišu naša reporterka.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim