OTV Prilep 115

Саат кулата во Прилеп преставува споменик на културата. Градена е во периодот 1825/1826 година. Подигната од Саид-ага, висока околу 40 м, заедно со столбовите и конусот на врвот достигала до 55 м. Реновирана во 1836/37 и 1896/97 година, а во меѓувреме бил поставен часовник во 1858 година.

Вчеравечер, 06.09.2018 на просторот под Градски Саат, популарно наречен Јавен простор Прилеп, прилепчани зедоа учество на трибина на отворено со наслов „Како до подобро и повистинито информирање“ во организација на АГТИС-Прилеп.

Дали знаевте? Македонија е рангирана на осмото место во светски рамки по количина на фрлена храна според бројот на жители. Исто така, околу 30 проценти од храната произведена во Македонија, никогаш не се консумира.

Културно-историските споменици и локалитетите беа преокупација на учениците на повеќегодишниот проект „Музеите во училиштата или училиштата во музеите“. Веќе неколку години во соработка со НУ Завод и Музеј учениците учат за културата, обичаите и традицијата.

Вчера, вело љубителите имаа заедничко возење низ живописните и богати со тутун предели на прилепското поле, кое заврши во Музејот за тутун кој се наоѓа во кругот на ЈНУ Институт за тутун – во зградата на Институт за старословенска култура. Настанот беше во организација на Јавен простор Прилеп и ПрилепНаТочак.

Целта на денешната oфицијална посета на американскиот амбасадор Џес Л. Бејли во Прилеп каде што се сретна и со градоначалникот, Илија Јованоски е општествено политичката состојба во која што се наоѓа Р. Македонија.

Произведен е првиот спот „Многу пари и стап за новинари“. Дел од серијата спотови од обуката за мало новинарство и медиска писменост.

Површините под тутун од Пелагонискиот и југоисточниот регион учествуваат со 86,84% во вкупните површини за производство на тутун во Република Македонија.

Спотот е дел од проектот „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“ кој трае 10 месеци и е финансиран од Амбасадата на САД во Скопје.

Подобрување на односот производител - потрошувач, зголемување на довербата меѓу двете страни и поголема конкурентност на компаниите на домашниот и на странскиот пазар се придобивките од добивањето на сертификатот насловен „Фер со потрошувачот“.

Општина Прилеп со задоволство ви го најавува Меѓународниот џез фестивал во Прилеп, кој годинава по седми пат, од 30 август до 1 септември, ќе се одржи на летната сцена од Центарот за култура „Марко Цепенков“.

Проектот „Рурално мало новинарство преку Отворена ТВ“ има за цел да едуцира локални известувачи на заедницата

Интервју со Павле Трајанов – поранешен министер за внатрешни работи

Министерството за труд и социјална политика и Уницеф продолжува со кампањата „На секое дете му треба семејство“, која има за цел да ги поттикне граѓаните да станат згрижувачи на деца без родителска грижа и да им овозможат да растат во безбедно и грижливо семејно опкружување исполнето со љубов.

Фестивалот Ohrid Calling се одржува трета година по ред.

Интервју со Имер Селмани - поранешен министер за здравство и вице премиер за спроведување на Охридскиот договор

„Ако имате партитократија, како што се случува во ваквите општества, како што е и нашиот случај, каде што партијата преку мнозинскиот пратенички состав контролира, реално, се, тогаш вие имате контрола од еден центар.

После фантастичната ноќ на евергрини, Јавен Простор Прилеп ја организираше втората градска забава, каде на мегдан се најдоја танцовите чекори на прилепчани и модни детали од 80–те. Јавниот и непредвидливите Деца со наочари, ги забавуваа прилепчани на енергична ноќ со добро познати рефрени од 80–те.

Градоначалникот Илија Јованоски заедно со министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и директорот на Дирекцијата за Технолошко - индустриски развојни зони, Александар Младеновски денеска извршија увид врз изградбата на пристапни патишта за Технолошко-индустриската развојна зона „Прилеп“ во близина на селото Алинци на 10 километри од Прилеп.

„Вистината е дека често се формираат институции без да има претходна и соодветна анализа за тоа дали е потребна таква институција; и второ, дали овие институции може да се дуплираат од аспект на нивите надлежности и добро спомнавте неколку случаи. Видете, ова е еден од проблемите, кој сакаме да го решиме во новата стратегија и она што го нарекуваме „функционална хоризонтална анализа“, која многу бргу ќе започне, за да воспоставиме ред, истакнува Јахи Јахиу, државен секретар во Министерството за информатичко општество и јавна администрација.во интервјуто, дел од проектот „Детски болести на демократијата“ реализиран од АГТИС Прилеп.

Последните неколку денови, во Вила Димкар во Прилеп, која е навистина спој на културата и природата, се одржа извиднички камп кој е поддржан од програмата Еразмус + , за размена на искуства, култура и кохезија меѓу извидниците. Организатор и домаќин на овој камп е извиднички одред „Феникс“ - Прилеп, а гости се извиднички камп од Белгија.

Strana 2 od 5

 

Anketa o interesima za medijsko izvještavanje o društveno-odgovornim temama

U cilju dobijanja saznanja za web medije koji se bave tzv. pitanjima društvene odgovornosti kao i dobijanja sugestija za medijsku komunikaciju za aktivističke NVO organizacije koje se bave ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima, molimo vas da popunite anketu o medijskim i tematskim preferencama. Vaši odgovori će pomoći da medijski portali UDAR iz Sarajeva i Medijski istraživački centar iz Niša dobiju sugestije kako da unaprijede svoje izvještavanje. Anketa će vam uzeti od 6 do 10 minuta vremana. Vaše odgovore izuzetno cijenimo.

Anketa >>

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim